Wednesday, March 9, 2016

Gerhana


       Setiap kali bila tibanya gerhana maka akan mundar-mandirlah Rasulullah saw dalam keadaan khuatir yang amat sangat kerana kerisauan baginda saw terhadap fenomena yang berlaku. Tergambar kerisauan di wajah baginda terutama kepada para umatnya baginda risau dengan persoalan adakah umatnya tahu bahawa gerhana itu salah satu petanda berlakunya kiamat.

       Setiap kali tibanya gerhana Rasulullah saw akan cepat-cepat mendirikan solat gerhana agar gerhana itu cepat berlalu kerana jika Allah SWT mengkehendaki menahan / melanjutkan tempoh gerhana itu sehingga ke tempoh yang Dia tetapkan kemudian Dia arahkan ia (bumi/matahari/bulan) bergerak setentang dengan kebiasaan maka huru haralah umat manusia kerana tertutupnya pintu taubat. Itulah petanda berlakunya kiamat dan ia jugamerupakan petanda kiamat besar kerana itulah Rasulullah saw melakukan solat sunat dan menggalakkan kita melakukan solat sunat gerhana kerana biar ia cepat berlalu jangan sampai kita berjumpa dgn hari tersebut walaupun kita pasti akan melaluinya. Jika orang yg meninggal pada hari lain ada orang talqinkan atau orang bimbing kita tetapi tidak pada hari tersebut kerana itulah ia juga digelar hari yg penuh huru hara jadi jangan lupa melakukan solat sunat gerhana dan mohon agar ia berlalu dengan cepat.

Tak salah menghayati kecantikkannya tetapi jangan sampai kita terleka kerana alim ulama cukup bimbang akan fenomena ini. Jadi sama-samalah kita renungkannya akan kejadian ini malam nanti. Bukan sekadar keluar rumah dan tengok bulan, tapi hayatilah apa yang tersurat dan tersirat rahsia Allah itu. Semoga kita semua dirahmati Allah dan dimatikan dalam keadaan yang baik.

No comments: